Öncelikle ekolojik değil de sürdürülebilir tatil demeyi tercih ettim. Çünkü en başta benzin yakan araçlarımızla veya uçaklarla mesafe katederek ne kadar ekolojik olabiliriz bilmiyorum. Hatta olabildiğince sürdürülebilir tatil demek daha da yerinde olacaktır. Yarattığımız düzende kafamızı rahatlatmak ve iyi hissetmek için evimizden çok çok uzaklara gitmemiz gerekiyor hep.
Bu yazıda hazırlıklı ve tedbirli olarak, gittiğimiz yerlerin doğasına zarar vermeden, çok atık çıkarmadan nasıl tatil yapabileceğimizi anlatmaya çalışacağım. İşte birkaç başlıkta sürdürülebilir tatil!

Yolda ve çantada;
Yolculukta; Zorunlu değilse uçak yerine otobüs tercih ederek karbon ayak izimizi azaltabiliriz. Pandemiden dolayı toplu ulaşım sıkıntılı olduğu için şunu yapın ya da asla yapmayın gibi şeyler söylemek de zor. Otobüsle giderken bilet bastırmak yerine online mesaj ya da mail almayı tercih edebiliriz.
Çantada; Aslına bakarsak çantamızda bulundurmamız gereken, daima kullandığımız olmazsa olmaz atıksız gereçler var. Bunlar hem yoldayken hem de tatil boyunca pek çok tek kullanımlık atık çıkarmamızın önüne geçecekler.

Buzluk, yaz tatilinin çok önemli bir parçası. Soğuk içeceklerimizi uzun saatler koruyor, yanımızda götürdüğümüz atıştırmalıkların sıcaktan bozulmasını önlüyor.
Plajdayken tüm gün yiyecek, içeceklerimizi serin tutuyor. Kampçı ve piknikçi ruhlu tatilin olmazsa olmazı.

Bez çanta, mutlaka yanımızda en az 2-3 tane bulundurmalıyız. Ansızın lazım olduğu bir yer çıkıveriyor.
Termos, soğuk veya sıcak içecekleri taşımak için kullandığımız atıksız yaşamın baş tacı bir gereç. Bakın benim için o kadar önemlidir ki birine ödünç versem gözüme uyku girmez. Herkesin bir kırmızı çizgisi var sonuçta :D
Matara, suyumuzu yanımızda taşımak için kullandığımız, termos kadar
hayati ürünlerden biri. Ben genelde küçük termosuma kahve, büyük termosuma su koyuyorum. Buzluk olunca suyu soğuk tutma sıkıntısı zaten olmuyor.
Pipet, aslında şahsen çok da gerekli görmediğim ama bazı spesifik içecekler için gerekli olabilen bir gereç. O yüzden nolur nolmaz diye yanımda çelik pipetimi taşıyorum. Bambu, cam ve buğday sapından olan alternatifleri de mevcut. Plastik pipet ne kadar gereksiz bir şey yahu!
Balmumu kumaş, sandviç, çerez vb. atıştırmalıkları sarmak için kullandığımız streç film alternatifi bir gereç.
Saklama kabı, ilk akla gelen gereç olmasa da bence baya gerekli. En basitinden yolda çerez, meyve, tatlı, dondurma vb. her türlü ürünü alırken kullanıyoruz.
Plajda;
Güneş koruyucu, için kesin şunu tercih etmelisiniz gibi bir şey söyleyemiyorum Çünkü gönül doğal içerikli ürünlerden yana olsa da doğal mineralli koruyucuların tam koruma sağlayamadığına dair tartışmalar var. Bir yanıyla da kimyasal filtreli koruyucular deniz hayatına zarar veriyor. Biraz muğlak bir konu. Bilin ama kararınızı kendiniz verin.
Havlu, peştemal: En iyi havlu evdeki havludur. Yenisini alacaksakta doğal pamuklu kumaş ya da daha az su ve hammadde kullanılarak üretilen, geri dönüştürülmüş plastik karışımlı tercihler yapmak iyi olabilir. Şu markaya bakabilirsiniz.
Giyinip kuşanırken;
Mayo; Çoğu mayo saf polyester veya naylondan yapılır. Bu tür malzemeler her yıkamada suya yalnızca mikro plastikler atmakla kalmaz, aynı zamanda kaynak israfıdır. Ancak doğal kumaşta