top of page
Ara

ATIKSIZ ALIŞVERİŞ

“Plastiklerin birçoğu doğada çözünmediği için çevreye bırakılan plastikler yüzlerce hatta binlerce yıl orada kalmaya devam ediyor. Denizlerdeki yaban hayatına insan kaynaklı atıkların verdiği zararın ise %90’ından plastikler sorumlu.”


Nereden çıktı yahu bu plastik poşetler! Yanımıza yalnızca birkaç gereç alarak tek başımıza sürülerce plastik poşetin çöp olmasının önüne geçebiliriz hâlbuki. Bunu bir de kitlelerce yaptığımızı hayal ediyorum da içim umut doluyor. Güzel bir gelecek imkânsız değil aksine yaptığımız en küçük eylemlerde gizli. Çünkü gönülden yapılan iyi eylemlerin bulaşıcı olmak gibi bir özelliği vardır. Gerekli birkaç araç gerece bakalım;


Bez çanta/ Kese/ File

Pazara veya markete giderken bez çantamızı, kese ya da filemizi kullanabiliriz. Böylece plastik poşete ya da ince manav poşetlerine ihtiyacımız kalmaz. Çantamızda daima bir bez çanta bulundurmak olmazsa olmaz. Mutlaka ihtiyacımız oluyor.




Balmumu kumaş/ Pamuklu kumaş/ Kese

Yufka, sandviç vb. bir şeyi alırken balmumu kumaşımızı kullanabilir. Ekmek gibi ürünler için de pamuklu kumaştan faydalanabiliriz. Simit, gevrek gibi yağsız fırın ürünleri içinde kese ideal.


Saklama kabı/ Kavanoz

Şarküteri, pastane, çerezci, baharatçı vb. dükkânlarda her ne alırsak alalım kaplardan veya kavanozlardan faydalanabiliriz. Bazen çalışanlar kabın darasını almayı bilmedikleri için ya da kuralların dışına çıkıp çıkmadıklarından emin olamadıkları için kaba koyamayacaklarını söylerler. Bu durumda ısrarcı olursak zamanla onlar da alışıyorlar. Hiç olmuyorsa da başka bir dükkândan almayı tercih edebiliriz.


Eski plastik poşetler/Plastik kaplar


Atıksız yaşama geçmek demek elimizde bulunan tüm plastikleri çöpe atmak demek değil. Sağlık için zararlı olabilecekleri elbette elden çıkarabiliriz. Ama onun dışında eve bir şekilde plastik giriyorsa onları da yeniden yeniden kullanarak, kullanım ömrünü uzatabiliriz.


Örneğin; fırından eve giren poşeti yeniden ekmek almak için kullanıyorum. Pastane vb. yerlerden giren plastik kapları da yeniden pastaneye giderken ya da pikniğe giderken kullanıyorum. Börek, çörek, tatlı koymak için ideal.



Özellikle de küçük dükkânlar için konuşacak olursak, ilk zamanlarda yufkayı balmumu kumaşa sarmayı ya da kendi kabımıza çerez koydurmayı yadırgasalar da zamanla alışıyorlar. Şimdilerde yufkacı keşke herkes sizin gibi olsa diye teşekkür ediyor, fırıncı kendi kabımızla gitmediğimiz zaman şaşırıyor.


‘Plastik istemiyorum, çünkü doğaya zarar veriyor’ dediğinizde önce bazen insanlara garip geliyor. Sonra güzel bir şey oluyor, sempati duymaya başlıyorlar. O yüzden küçük eylemlerimizle ilham olmaya devam:)

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page