top of page
Ara

SÜRDÜRÜLEBİLİR YILBAŞI

Yeni yıl yaklaşırken bizim evi portakal ve diğer narenciye kuruları ele geçirdi dersem abartmış olmam. Çünkü ben yılbaşına dair tüm gelenekleri çok severim. Rengârenk ışıklar, hediye alıp vermek, ağaç süslemek… Evimize yılbaşı ruhunu getirmek içinse yeni şeyler satın almamıza hiç gerek yok. Arkadan çalan christmas müzikleri eşliğinde size birkaç önerim var:)



1-Yenisini alma, evdeki bitkileri süsle


Geçmiş senelerden kalan bir yılbaşı ağacımız varsa onu kullanabiliriz. Yoksa yeni bir plastik ağaç almaya gerek yok. Evdeki salon bitkilerimizi süsleyebiliriz. Benim favorim bir iç mekân bitkisi olan salon çamı(arokarya)’nı süslemek. Gerçek bir çam fidanı alıp yılbaşı sonrası onu varsa bahçemize dikmekte bir seçenek olabilir. Sonuçta bir ağaç dikmiş oluruz.


2-Doğal malzemelerden ev yapımı süsler

Narenciye kuruları(portakal, greyfurt, limon), tarçın kabukları, biberiye dalları, çam kozalakları, patlamış mısır ve yaratıcılığımıza bağlı olarak çok daha fazla doğal malzemeyle evimize yılbaşı havasını getirmek çok kolay. Narenciye kuruları ve diğer malzemeleri zevkimize göre ipe dizerek evimizdeki çeşitli köşeleri ve yılbaşı ağacı olarak seçtiğimiz bitkiyi süsleyebiliriz. Sonrasında meyve kurularını yiyebilir, biberiyenin çayını yapabilir, patlamış mısırları da kuşlara verebiliriz. Tamamen yenilebilir, içilebilir yılbaşı süsü. Şimdi sarsın her yeri portakal kokuları:)



3-Hediye fikirleri

Yılın en güzel zamanlarından birini daha fazla tüketerek geçirmeye gerek var mı?


· Kendimiz yapabilir ya da elimizdekini hediye edebiliriz: Evde artık kullanmadığımız bir eşyayı, bitirdiğimiz bir kitabı ya da becerilerimiz doğrultusunda kendi ellerimizle yaptığımız birşeyi hediye etmek dünyalara bedel. Belki takı yapabiliyoruz, elimizden dikiş nakış geliyor ya da iyi bir aşçıyızdır. Sonsuz ihtimaller arasından seçim yapmak bize kalmış.


· Sevdiği bir eğitimi ya da atölyeyi satın alabiliriz: Pandemiden dolayı her yerde online atölyeler, eğitimler oldukça arttı. Yani artık erişmek eskisinden de kolay. Hediye vermek istediğimiz kişinin ilgilendiği, kendini geliştirmek istediği bir konu, uzun zamandır almak istediği bir eğitim varsa onu çok mutlu etmek için bu fırsatı kaçırmayalım öyleyse.


· Doğa dostu üreticilerden alışveriş yapabiliriz: Ona kendimiz yapamayacağımız ve çok sevdiği bir şey mi almak istiyoruz? Öyleyse doğa dostu üretim yapan küçük üreticileri tercih ederek hem sevdiğimizi mutlu edebilir hem de hakkıyla üretim yapan üreticileri desteklemiş oluruz.


· Bir sivil toplum kuruluşuna bağış yapabiliriz: Onun adına bir sivil toplum kuruluşuna destek olabiliriz. Doğa için, kadınlar için, çocuklar, engelliler ya da hassas diğer gruplar için iyilik yaparken sevdiğimiz kişiyi de onurlandırmış oluruz.


4-Küçük üreticiden alışveriş yapmak

Yılbaşı sofrası, yılbaşının olmazsa olmazıdır. Birlikte yenen, bereketle dolan hem gözümüzü hem karnımızı doyuran sofralar…


Bu yıl kalabalık sofralar olamayacak olsa da kendimiz için normalden biraz daha güzel bir sofra hazırlayabiliriz. Ve bunun için küçük üreticiden, organik pazarlardan alışveriş yapmak, zehirsiz gıdalar tercih etmek oldukça harika bir fikir!



5-Bir gece için gıda israfı yapmamak


Gözümüzü doyuracağız diye bir gece için gıda israfı yapmayalım. Alışverişe planlı gidelim, tüketebileceğimiz kadarını alalım, yiyebileceğimiz kadarını pişirelim.






6-Alışverişi plastiksiz yapmak

Alışverişimizi sadece yılbaşı zamanında değil, her zaman plastik kullanmadan bez çantalarımız, keselerimiz, filemizle yaparak dünyayı gözetmeyi unutmayalım.



Yeni bir yıla girerken, geleceğin güzel olması için doğayla nasıl daha uyumlu yaşayacağımızı sorguladığımız ve uyguladığımız bir yıl dilerim. Kendimiz ve çocuklarımızın geleceği için. Sağlık ve huzurla yeni yeni yeni yıllar :)


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page