Adet kanaması olarak da bildiğimiz regl, aylık döngüler halinde yaşadığımız vajinal kanamadır. Kadın üreme hücresi olan yumurtanın olgunlaşmasıyla birlikte rahmin iç dokusu da kalınlaşmaya başlar. Döllenme olmaması durumunda kalınlaşan doku, bir miktar kanla birlikte vajinal yoldan dışarı atılır. Rahim içi duvarının rahat bir şekilde dökülebilmesi için prostaglandin hormonu salgılanır. Ne kadar fazla salgılanırsa regl ağrısı da o kadar fazla olur.
Regl ağrısı orta şiddette olduğu sürece de bunun doğal olduğu kabul ediliyor, çok şiddetli ağrı ise başka rahatsızlıkların işareti olabileceğinden doktora görünmek gerekiyor. Kadınlar olarak %70-75’imiz regl ağrısı yaşıyoruz. Genelde de ilk akla gelen hızlıca ağrı kesici içerek ağrıyı kesmek oluyor. Ağrıyı ilaçla yok etmeye çalışmaktansa, zorlanan vücudumuza doğal yollarla destek olmanın, yavaşlamanın ve dinlenmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Regl dönemini uzun zamandır ilaçsız olarak atlatan biri olarak, kişisel olarak neler yaptığımdan ve neler yapılabileceğinden bahsedeceğim;
1- SICAK UYGULAMASI
Sıcak duşla kasları rahatlatabiliriz ya da sıcak uygulamayı direk alt karna ya da ayaklarımıza yapabiliriz. Küçük cam şişeme sıcak su doldurup, ayaklarımın altına koyarak, ağrının şiddetli olduğu zamanları böyle geçiriyorum.
Not: Eğer enfeksiyondan kaynaklanan bir ağrı ise sıcak su iyi gelmediği gibi sıkıntıda yaratabilir. Aylık regl ağrılarımızı ve kendi döngümüzü iyice gözlemlemekte fayda var.
2- BOL SU İÇMEK ve YARDIMCI GIDALAR
Yeterli su içmediğimiz zaman vücudumuz kendini korumak için içilen her suyu tutmaya meyilli hale geliyor, bu da daha çok ödem oluşumuna sebep oluyor. Bol su içmek şişkinliği azaltıyor ve krampların giderilmesine yardımcı oluyor.
Muz ve tarçın regl kramplarını azaltıyor; fesleğen ve zerdeçalın ağrıyı kesme, yeşil sebzelerin ise adet söktürme özelliği olduğu biliniyor.
3- KAFEİNDEN UZAK DURMAK
Kahve, çay, kola gibi içecekler yüksek kafein içerdikleri için ağrıyı daha da arttırmaktadır. Bunun yerine regl’den birkaç gün önce ve regl süresince, faydaları saymakla bitmeyen ve regl ağrısını hafifleten şifalı bitki çayları içebiliriz.
4- ŞİFALI BİTKİ ÇAYLARI
Bitkilerin faydaları saymakla bitmiyor. Her türlü hastalık için şifalı bitkilerden faydalanabiliyoruz. Her yeni öğrendiğim özellikleriyle daha da etkileniyorum.
Biberiye, rezene, civanperçemi, papatya, maydanoz, zencefil, sarı kantaron, adaçayı, kekik adet söktürücü olma ve ya ağrıyı kesme özellikleri ile regl dostu bitki çayları. Bu liste daha da uzatılabilir.
Her şeyde olduğu gibi bunlarda da dozunu abartmamak gerekiyor. Bir bardaktan fazla tüketeceksek, içeceğimiz bitki için sağlıklı olan miktarı araştırmamız gerek. Kronik rahatsızlığımız varsa ve ya ilaç kullanıyorsak doktorumuza danışmamız gerekiyor. (aynı sakınca bu bitki çaylarını farklı yararları için tüketmek isteyen gebeler içinde geçerli.)
Biberiye; Balkon bahçemde de olmasından mütevellit favori yardımcı çayım. Adet söktürücü özelliğinin yanı sıra regl ağrısını azaltır ve rahimde oluşan kistlerin yok edilmesini sağlar.
Rezene; Rahimde meydana gelen kasılmaları engelleyerek ağrıyı azaltır.
Civanperçemi; Ağrıyı azaltır.
Papatya; Hormonları düzenleyici, sinirleri yatıştırıcı, kasları gevşetici ve sakinleştirici etkileri sayesinde regl döneminde karında hissedilen ağrıları hafifletir.
Maydanoz; Hızlı adet söktürücü
Zencefil; Adet söktürücü ve ağrı kesici
Sarı kantaron; Sancıyı hafifletir, rahimde kist oluşmasını engeller.
Adaçayı; Vücutta östrojen hormonu salınımını arttırarak regl düzeni ve ağrıları için fayda sağlar.
Nane; Adet söktürücü
Kekik; İltihaplanmayı önler ve rahim içindeki hastalıkları tedavi eder.
5- NEFES, EGZERSİZ VE MASAJ
Derin derin nefes alıp vermek ağrıyla mücadele ederken yardımcı oluyor. Hatta bazen bunu farkında olmadan yapıyoruz. Bunun yanı sıra karna, sırta ve bele yumuşak masajlar yapmak muhakkak rahatlatıyor.
15-20 dk lık hafif yürüyüşler ya da sevenler için durağan bir yoga seansı da kasları rahatlatmak için çok işe yarıyor. Kişisel olarak ağrının en yoğun olduğu zamanda egzersiz yapmam mümkün olmuyor; ağrı biraz azalıp yaptığımda ise muhakkak kendime gelmemi sağlıyor.
İlaçla ağrının hemen susturulmasına alışmış bünyelerimiz ilk etapta direnmekte zorlanabilir. Kendimize biraz zaman verdikçe ve vücudumuza yardımcı olduğumuzda ağrıyla barışabildiğimizi anladıkça her şey kolaylaşıyor.
Son söz olarak çalışan kadınlara ayda minimum bir gün regl tatili olmalı bence, ne dersiniz? :)
Comments