top of page
Ara

ATIKSIZ BANYO

Sözü çok uzatmadan konuya girelim diyorum. Bakım konusunu ayrı bir başlıkta değerlendirdiğimizde banyo için çok fazla kalem yok. Kalanlar ise hem atıksız hem zehirsiz temizlik meseleleri. Çöp çıkarmadığımız ve zehirlenmeden temizlediğimiz bir banyo! E daha ne olsun.


1- SABUN



El yıkama meselesini kişisel bakım kısmında değil banyo kısmında değerlendirmek istedim. Çünkü sadece bize ait olan bir rutin değil. Ambalajlı kimyasal temizleyicilerdense hem atıksız hem doğal bir sabun kullanmak hem bizim hem doğanın yararına olacaktır. Ne kadar şanslıyız ki doğal ve temiz üretim yapan üreticiler gün geçtikçe artıyor. Bütçemize ve zevkimize göre çeşit çeşit sabun bulmak mümkün.



2- ZEHİRSİZ TEMİZLİK

Evde kendi temizlik malzemelerimizi kolayca yapmak hem ekonomik hem ekolojik hem de sağlığımız için en iyisi. Banyo için gerekli tariflere tıklayarak ulaşabilirsin.



3- TEMİZLİK GEREÇLERİ

Mikrobik süngerler yerine dağa sağlıklı ve ekolojik bir alternatif olan kabak lifi, plastik fırçalar yerine tahta fırça kullanabilirsin.


4- TUVALET KAĞIDI


İşte atıksız bir banyonun en merak edilen konularından biri! Peki ya tuvalet kağıdını ne yapacağız. Eskilerin yaptığı gibi su ve çok kullanımlık bezler kullanabilirsiniz. Alışkın olmadığımız için bu çok tercih edilmeyebilir tabi çok iyi anlıyorum. Öyleyse şimdilik en iyi alternatifimiz Ecco Woco markasının geri dönüştürülen kağıttan yapılmış tuvalet kağıtları. Ambalajı da geri dönüşebiliyor. Ben de kişisel olarak bu alternatifi tercih ediyorum.

Umarım kenevir hammaddeli tuvalet kağıtları bizim ülkemize de gelir de rahatlarız.


5- KAĞIT KULAK ÇUBUĞU


‘Tek kullanımlık plastik kulak çubukları’ sularımız ve su altı hayatı için en büyük tehditlerden biri.⠀

Her gün 1.5 milyon plastik kulak çubuğu üretiliyor ve pek çoğu sonunda denizleri ve okyanuslarımızı boyluyor. Bunlar zaman içerisinde parçalanarak en küçük planktonlardan en büyük balinalara kadar tüm deniz canlıları tarafından sindirilebilen, gözümüzle göremediğimiz mikroplastiklere dönüşüyor.⠀

Bazı uzmanlara göre ise kulağımızı çubukla temizlemek oldukça zararlı ve bu durum kulağımızın daha fazla kir üretip, daha fazla temizlemeye çalıştığımız bir kısır döngüyü beraberinde getiriyor. Ancak konu sağlık olunca kesin şeyler söylemek zor. ⠀

Neyse ki plastik kulak çubuğuna alternatif olarak biyoçözünür kağıt kulak çubukları mevcut. Komposta ya da geri dönüşüme atılabilir. Yaşasın doğa dostu ürünler🌻⠀Şimdilik sadece Rossman mağazalarında Isana markasının bir ürünü var. Başka alternatif görürseniz siz de benimle paylaşabilirsiniz.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page