Günde bir bardak kahve ne kadar sömürü eder?
Üreticiden çok ucuza alınan kahve çekirdekleri binlerce kilometre uzakta çok yüksek fiyatlara satılıyor. Kahve dünyada belli bölgelerde yetişmesine rağmen neredeyse tüm dünyada fazlasıyla tüketildiği için üreticiler aşırı üretime zorlanıyor. Bu da ormanların yok edilmesi, erozyon, zararlı kimyasallarla toprağın verimsizleşmesi, su kaynaklarının istismarı gibi sonuçlara yol açıyor.
Bunun ne adil ne de sürdürülebilir olduğunu söyleyebiliriz. Kahve piyasası her büyük piyasa gibi aşırı sömürüye çok açık. Bu konuda adil ve sürdürülebilir kahve için oluşturulmuş iki sertifika programı var. En azından kahve içmekten vazgeçemiyorsak, sertifikalı kahve alabiliriz.
Hem Rainforest Alliance hem de Fairtrade sertifika programları, sürdürülebilirliğin sosyal, çevresel ve ekonomik olmak üzere üç temel direğine ilişkin gereklilikleri içeriyor. Bununla birlikte, her birinin uygulamaya yönelik farklı bir yaklaşımı var.
Fairtrade'in misyonu, "dezavantajlı üreticiler ve tüketiciler arasında bağlantı kurmak, daha adil ticaret koşullarını teşvik etmek ve üreticilere ürünleri için garantili bir minimum fiyat ve ek prim vererek yoksullukla mücadele etmelerini, konumlarını güçlendirmelerini ve yaşamları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağlamaktır." Bunun yanı sıra program, iklim direnci, insan hakları, cinsiyet eşitliği ve gençlerin katılımı gibi konuları ele alıyor.
Rainforest Alliance'ın misyonu, doğayı korumak ve çiftçilerin ve orman topluluklarının yaşamlarını iyileştirmek için sosyal ve piyasa güçlerini kullanarak daha sürdürülebilir bir dünya yaratmaktır. Sosyal, ekonomik ve çevresel iyileştirmeyi daha geniş sürdürülebilirlik hedefinin ayrılmaz unsurları olarak ele alıyor.
Kahvemizi kağıt yerine kumaş kahve filtresinde ya da süzgeçle demleyebilir, posasını da komposta atabiliriz. Ben şahsen kumaş kahve filtresinin güzel bir alternatif olduğunu göstermek için çok bahsetsem de aslında filtre kahve makinam olmasına rağmen kullanmıyorum. Demlenme şekli gereği kahve epey yumuşak oluyor ve kahve ziyan olmuş gibi hissediyorum. O yüzden de normal çayçıda, çay gibi süzgecin içinde demliyorum😊
*Onca kahve zinciri ve butik kahveci olmasına rağmen Türkiye’deki ilk ve şimdilik tek adil kahve atölyesi Eskişehir'de bulunan ‘Keçi geçti kolektifi’. Dilerim bu örnekler artar.
*Fairtrade kahveyi ovacık doğal ürünler kooperatifi’ nde bulabilirsiniz. Rainforest alliance sertifikasının ise kahve markalarını incelediğinizde bazılarında mevcut olduğunu göreceksiniz.
Kaynaklar:
ekolojikcadi.com/2016/01/05/adil-ticaret-sistemi/
www.rainforest-alliance.org/business/certification/difference-between-rainforest-alliance-certified-fair-trade/
Comments