ATIKSIZ ÇANTA

Gün içinde en basit şeyleri yaparken bile ne çok atık çıkardığımızın farkında mısınız? Su içerken, kahve satın alırken, yemek yerken, oturduğumuz yerde kahve sipariş ederken… Bu basit ihtiyaçlar gezegende iz bırakan eylemlere dönüşüveriyor.

Atıksız bir yaşam yolculuğunda şüphesiz ki uzun bir yol bizi bekliyor. Hayatımızın her alanında daha az atık çıkararak yaşamak bir günde olmuyor. Kendi adımlarımızla, kararlılıkla ilerlemek en doğrusu görünüyor. En başta günlük yaşam pratiklerimizi değiştirebiliriz. Çantamıza atacağımız sadece birkaç ürünle gün içinde pek çok atığı çıkarmanın önüne geçebiliriz.

1-Bez çanta/ File

Nereye gidersek gidelim çantada sabit bir bez çanta hep lazım oluyor. İhtiyacım yok diye düşündüğünüz bir günün sonunda marketten bir şey almanız gerekebiliyor. Çantamızın demirbaşı bir bez çanta ile plastik poşetsiz alışveriş yapabiliriz. Genelde cüzdan, telefon gibi eşyalarımı minik bir çantada taşıyıp, kalanları bez çantaya koyuyorum. Bir şey almam gerektiğinde de hoop bez çantama atıveriyorum. Tabii herkesin formülü farklı, kendinizinkini deneyerek bulabilirsiniz😊

2-Termos

Ah ne zaman termos almadan çıksam dışarıda bir şey içiveresim geliyor. O yüzden termosumu yanımdan ayırmıyorum. Çünkü al götür kahve bardakları karton görünse de içi plastikle kaplanıyor ve geri dönüşmüyor. Zaten kötünün iyisi bir seçenek olduğu için geri dönüşüme güvenip içimizi rahatlatmamız gerekiyor.

3-Matara

Plastik şişeler hem doğada çözünmeyerek çöp yığınları oluşturuyor, gezegene zarar veriyor hem de içindeki zararlı bileşenlerden dolayı sağlığımıza zarar veriyor. Sadece suyumuzu matarada taşıyarak bir haftada kaç plastik şişenin kullanımının önüne geçtiğimizi bir düşünelim. Sonra bunu aylara, yıllara ve milyarlarca insana vuralım. Kim bilebilirdi kendi suyumuzu taşımanın bu kadar etkisi olacağını😊

4-Pipet

Çok gerekli bir şey olmadığı halde nasıl bu kadar plastik pipet kullanabildiğimizi asla anlayamayacağım sanırım. Minik bir konfor yaratmak için gezegene verilen anlamsız ve büyük bir zarar. Çok lazım olduğunda kullanmak için yeniden kullanılabilir cam, çelik, bambu alternatifleri mevcut. Çantamıza pipetimizi atalım, sipariş verirken pipet istemediğimizi özellikle belirtelim ve hem kendimize hem gezegene iyilik edelim.

5-Balmumu/ Soyamumu/ Pamuklu kumaş

Ah şu gıda sektöründe kullanılan, hijyenik olması vaadiyle hayatımıza giren ancak büyük bir çöplüğe hizmet eden, kısır döngüye sebep olan ambalaj yığınları… Çoğu zaman fast food gıda tüketirken bu ambalajları reddetmek mümkün olmuyor biliyorum. Ama mümkün olduğu zamanlarda, örneğin fırından bir şey satın alırken vs. yanımızdaki balmumu kumaşa sarabiliriz. Mesela yufka satın alırken en büyük boy kumaşımı kullanıyorum, çok kolay oluyor. Evden götürdüğümüz sandviçimizi-ki en sevdiğimdir- streç film yerine kumaşa sararak daha sağlıklı ve daha ekolojik olanı tercih edebiliriz.

Dönüşüme çantamızdan ve temel günlük yaşam pratiklerimizden başlamak iyi bir fikir! Günün sonunda herkes kendi formülünü oluşturur. Unutmayalım ki en sürdürülebilir seçenek bize en uygun olandır.

2