
"Tohumu ve onun döngüsünü anladığımızda her şey değişecek bizim için!
Dünyada yaşamın mucizevi dönüşümünü gözümüz ile görmemiz için tohumdan tohuma yaşam döngüsüne bakmak izleyebileceğimiz en kolay yol. Bir tohum yaşamın sonsuzluğunu temsil eder. Onun ürettiği bir sürü meyve, bitki ve sayısız tohumun çoğu tükense, yenip yutulsa ve sadece bir adet sağlıklı tohum kalsa, bu yeni bir yaşamı başlatmak için yeterlidir.... Aslında her düşünce, her davranış birçok tohum içerir. Bu tohumların doğallıkları; taşınırken, saklarken, paylaşırken ve ekerken gösterilen özen, geleceğimizi belirler. Biz de bir tohum idik kısa süre önce...” Victor Ananias
NEDEN BALKON BAHÇECİLİĞİ YAPMALIYIZ?

Balkon bahçeciliği gıdayla bağımızı yeniden kurmamızı sağlar. Şehirde doğanın bir parçası olduğumuzu daha az hissederiz. Balkon bahçeciliği mevsimlerin döngüsüne katılmamıza fırsat verir. Tohumdan ya da fideden birşeyler yetiştirmenin, kendi hasat ettiklerimizle beslenmenin tatmini büyüktür. Minik alanlarda verimli bahçecilik yapmak ve hatrı sayılır hasat elde etmek mümkündür. Kırsala göç etmek gibi planlarımız varsa kendimizi anlamak ve bir yerden başlamak için çok güzel bir noktadır. Toprağa bağlılık anlamında sınırlarımızı anlamamıza yardımcı olur.
BALKON BAHÇECİLİĞİNE HAZIRLIK
Balkon, teras ya da bahçemizi yaza hazırlamak için güzel bir zamandayız. Tohumdan yetiştirmek isteyenler başladı bile. Önerdiğim adımları takip ederek alanınızı yaz bahçeciliğine hazırlayabilirsiniz.

1-Alanı gözlemleme (güneş ve rüzgâr)
Bu alan bir cam önü, balkon, teras, bahçe ya da koca bir arazi olabilir. Her şey alanımızı tanımakla başlar. Balkon için konuşacak olursak en az 1-2 gün alanınızı gözlemleyin. Gün içinde farklı saatlerde hangi noktalar ne kadar güneş alıyor ya da rüzgâr nerelere vuruyor?
Bazı bitkiler çok güneş isterken bazıları daha azıyla büyüyebilir ya da gölge sevebilir. Bazı bitkilerin gövdesi rüzgâra karşı dayanıklı olmayabilir. Alanımızı tanımak, planlamanın ilk adımı.
2-Planlama
Kâğıt üstünde planlama yapmak olmazsa olmaz. Alanınızı kenar kenar ölçüp taslağını çıkartın. Güneş ve rüzgâr kriterine, dikim yapabileceğiniz materyallere ve yetiştirmek istediğiniz sebzelere göre planlama yapın ve bu plan için gerekli ihtiyaçlarınızı saptayın. Saksı, toprak, kompost vb.
3-Tohum ekimi
Eğer tohumdan yetiştirmek istiyorsanız direk saksıya ekebileceğiniz gibi bazı bitkileri saksıya almadan önce evin içinde çimlendirmeye başlayabilirsiniz. Örneğin; yaz balkon bahçesine hazırlık yaparken saksıya alma vaktinden 6-8 hafta önce evde çimlendirmeye başlayıp fide haline getirebilirsiniz. Mayıs başında domates fidelerimizi dikmiş olmak için Mart başı ya da Mart ortası gibi çimlendirmeye başlamamız gerekiyor.
4-Yerleştirme
Dikim yapacağımız günün öncesinde saksılarınızı planladığınız gibi yerleştirin. Toprak karışımınızı hazırlayın ve saksılarınızı doldurun. (Tüm hazırlığı aynı gün yapmak çok yorucu olduğu için bu hazırlığı öncesinde yapmayı tavsiye ediyorum)
5-Dikim
Her bitkinin dikilebileceği zamanlar var. Örneğin domates, biber, patlıcan fidelerini Nisan sonu- Mayıs başı gibi dikerken, Fasulye, mısır, kabak gibi fideleri Mayıs-Haziran-Temmuz boyunca dikebiliyouz.
Fidelerimizi köklerine çok zarar vermeden, açtığımız çukurlara gömüyor ve can suyunu veriyoruz. Gece soğuklarının fazla olduğu bir bölgede yaşıyorsanız pet şişe, çıta, naylon gibi malzemeleri kullanarak basit seralar hazırlayabilirsiniz.
TOHUM ÇİMLENDİRME

Bazı sebzeler doğrudan tohum ekimi ile üretilirler. Bazıları ise doğrudan tohum ekimi ile üretilebildikleri halde fide ile üretilmeleri daha verimlidir.
Fidemizi ne zaman toprakla buluşturmak istiyorsak 6-8 hafta önce çimlendirmeye başlamalıyız.
Plastik ya da karton viyöller, yoğurt kapları, yumurta ve süt kutuları, plastik kasalar ve tahta saksılar gibi pek çok materyal tohum çimlendirmede kullanılabilir.
Tohum çimlendirmede 1:1 oranında torf ve perlit karışımı idealdir.
Tohumun çimlenmesi için ideal nem, ısı ve derinliğe ihtiyacı vardır. 18-25 derece sıcaklık ve tohum büyüklüğünün 2-2.5 katı derinlik idealdir.
Büyük tohumları 1 gece önceden suda ya da nemli ince bezde bekletiyoruz. Suyun en üstünde kalan tohumlar boş demektir. Yani sağlıklı değillerdir.
Viyölü toprakla ağzına kadar dolduruyoruz. Büyük tohumları ekerken kuru ya da sulanmış toprakta kalemle delikler açarak tohumları yerleştiriyoruz.
Minik tohumları serpme yöntemiyle ekerek, üstünü çok ince bir örtü olacak şekilde toprakla kaplıyoruz.
Unutmamak için tohumun cinsini ve ektiğimiz tarihi yazıyoruz.
Tohumların yerinden oynamaması için spreyle sulamak idealdir.
Tohum çimlenirken toprağı çok kurutmak ya da fazla sulama yapmaktan kaçınılmalıdır. Daimi olarak toprağın nemli olması önemlidir.

Filizlenene kadar nemini hızlı kaybetmemesi için üstü hava alacak şekilde kapatılabilir. Filizlendiği zaman güneşe alınır.
En az 3-4 yaprak çıktığı zaman hava koşulları da uygunsa yerine alınabilir. Şoka girmemeleri için birkaç gün önden gündüz çıkartıp geçe içeri alabiliriz.
Balkon bahçeciliğini mutlaka denemelisiniz!
Comments